Жителите на Хаити се опитват да преодолеят психичните травми от кризата, която е обхванала

...
Жителите на Хаити се опитват да преодолеят психичните травми от кризата, която е обхванала
Коментари Харесай

Кризата в Хаити: Деца и родители се борят с психични травми

Жителите на Хаити се пробват да преодолеят психичните травми от рецесията, която е обхванала страната през последните няколко месеца. Престъпните банди опожариха полицейски сектори и освободиха над 4000 пандизчии от двата най-големи пандиза в страната. Главното летище бе затворено на 4 март и не е било отваряно от този момент. Насилието сковава и най-голямото морско пристанище на Хаити. През първите три месеца на годината вследствие на нападенията са починали или са били ранени повече от 2500 души. Междувременно бяха затворени към 900 учебни заведения, което засегна към 200 000 деца.

В опит да избави най-младото потомство на Хаити, страната се стреми да разсее дългогодишното табу върху търсенето на терапия и говоренето за психологично здраве. Представителят на УНИЦЕФ в Хаити съобщи, че насилието е довело до разселването на повече от 360 000 души, множеството дами и деца.

 
Това принуждение е травматично за цяло потомство деца и младежи. Имаме потребност от отбрана и сигурност. Трябва да възстановим някаква надежда сред хората.
Бруно Маес, представител на УНИЦЕФ в Хаити

Психологът Ясмин Дерош образова родители да оказват помощ на малките да преодолеят контузиите, породени от непрекъснатото принуждение на бандите. В един от сравнително безвредните райони на столицата Порт-о-Пренс, родители участваха в разнообразни занимания с децата си.

 
Не давам опция на децата да се тормозят за обстановката. Водим ги в парка, играем или си приказваме. 
Ясмин Дерош, психолог

Психологът отбелязва, че родителите се усещат толкоз претрупани и са откъснати от потребностите на децата си. Тя добави, че кризата ще има последствия, за които ще бъдат нужни години, с цел да бъдат преодолени. 

Повече от 80 деца са били убити или ранени от януари до март, което е с 55% повече спрямо последното тримесечие на 2023 година От американската организация с нестопанска цел ‘’Спасете децата “ обявиха, че това е ‘’най-насилственият интервал за децата на Хаити в историята’’
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР